Sant Antoni


La festa de Sant Antoni prové del patró de sa Pobla, Sant Antoni Abat, tal com es diu l’església parroquial de la nostra vila. La figura del dimoni també és essencial; la història conta que un dia Sant Antoni i el dimoni jugaven a cartes. El dimoni “va fer 30” i Sant Antoni “31”. A causa d’això hi va haver un enfrontament. A partir d’aquell dia, el dimoni, cada any, ve a sa Pobla per venjar-se de Sant Antoni, cosa que mai no aconseguirà.


La nostra festa s’ha mantingut ininterrompudament durant més de set-cents anys, fins i tot l’any del grip (1918). La festa comença el dia 16 de gener amb la tradicional sortida de dimonis i de Sant Antoni acompanyat de pageses, a la plaça Major.
Van recorrent tots els bars, cantant i ballant. Mentre, els nins i les nines encalcen i fan enfadar els dimonis. Al vespre, quan els dimonis i Sant Antoni arriben a la plaça Major, les colles de caparrots se’n van a Completes a l’església de Sant Antoni Abat on el batle del poble fa un discurs. En acabar aquest acte, tornen a la plaça i els caparrots realitzen els típics balls acompanyats de la banda musical del poble i dels cants de la trobada de ximbombers.


Per acabar la gran festa, l’ajuntament organitza un espectacle piromusical. Després s’encenen tots els foguerons de la vila que simbolitzen la cremada de les ànimes i esperances del dimoni. La gent hi torra el menjar, canten, beuen, toquen la ximbomba i passen tota la vetlada al costat del foc. Aquesta nit, anomenada “dissabte de Sant Antoni”, també és coneguda com a “Nit Bruixa”.

L’endemà, el dia de Sant Antoni, comença amb un refresc a l’ajuntament, acompanyat, una altra vegada, per la tradicional ballada de caparrots. Després arriben les beneïdes i la desfilada de carrosses; per acabar, a la plaça Major, actuació de la ballada poblera.

Autores: Mª Magdalena Crespí i Catalina Cantallops

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.